DEN STORA FESTEN Fira med stil Din gui~e till rat
t etil<ett Vett och etikeU ar en kalla till bekymmer for mfmga. Man ar sa himla radd att gora fel. Men egentligen handlar det ju bara om aU vara en trevlig manniska. AV ANNA GIDGARD TECKNINGAR: GbRAN UGGLA De fiesta regler som finns i sallskapslivet har kommit till av praktiska skal. Att stoppa kniven i munnen idag skulle nog inte vara nagot storre problem, for de ar sallan riktigt vassa, men forr nar de var som svard var det varre. Forr i tiden var reglerna ocksa mycket mer tvingande och kunde utnyttjas for att trycka ner manniskor som inte var lika "fina" som en sjalv och alltsa inte hade lart sig etikettsreglerna. Det ar inte det som 5.r meningen idag, utan som Magdalena Ribbing sager i Nya Etikettboken; det handlar mer om hansyn och samspel. Darfor ar det aldrig fel att fraga: "Kan inte du visa hur man gor har?" nar man kommer i en nv situation. Nar vi pa Buffe har gjort research (sa langt tillbaka i tiden som 19+3) har vi stott pa manga intressanta regler. Att man ska pakalla servitorens uppmarksamhet med ett uppstrackt bojt finger ar nog en bra regel, men man far passa sig sa att man inte anvander fel finger. Att lackpumps med ripsrosett ar foredomligt till smoking och frack fOr herrar var ocksa nagot som forvanade herrarna pa redaktionen (boken ar tryckt -98). Etikettsbocker ska man alltsa las a med ett sm:1leende pa lapparna och inte med skrack infOr att gora fel. Vi har samlat nagra av de vanligaste fragorna och svaren angaende vett och etikett pa olika stallen i detta festnwnmer. Poi vilken sida sitter herren? Mannen sitter till vanster om den kvinna han har till bordet. Tips: bullen till vanster och bruden till hoger. Bullen i det har fallet harror fran brodet som ligger pa assietten. Och kom ihag bilden bredvid. Hjalpl Jag tick vardinnan till bordetl Du ska alltsa halla ett tackta!. Se till att hall a det kort och glatt sa ar det inget att vara nervos for. Ratt tillfalle ar nar desserten nastan ar uppaten. Det hela gar ut pa att tacka for den mycket goda maten och drycken, och sjalvklart den trevliga samvaron. • c .•. Nar far man bOrja dricka? Man borjar inte dricka forran alia har blivit serverade. Varden eller vardinnan utbringar alltid den forsta skalen, valkomstskalen. Sedan ar det "fritt fram". En artig man skalar med sin bordsdam och damen till vanster. Bordsvatten far man daremot dricka nar man viII, aven fore forsta skalen. Far man skala med vardinnan? Visst far du det, men ar ni fler an atta vid bordet sager regeln att man inte ska gora det - regeln kommer av att vardinnan kan bli overforfriskad om de! ar manga gaster vid bordet och vardinnan hela tiden maste skala med alia. En toastmaster ska vara festens dirigent; inte en "stauppare" som viII sta for kvallens underhallning. Vad gor man av servetten? Servetten viker man upp och lagger i knat sa fort man satter sig. Om man lamnar bordet under middagen lagger man servetten pa stolen och skjuter in den lite latt. Nar man lamnar bordet efter middagen lagger man servetten pa bordet bredvid tallriken. Obs! Man snyter sig aid rig i en servett, varken pappers- eller annan. Buffe 11 ' 1999 Fakta i den har artikeln kommer i huvudsak fran ett antal varldsvana manniskor och fran dessa bocker (det finns manga bocker och webbsidor i amnet). Sallskapslivets lexikon, Varldsbockernas forlags AB, 1943. Nya Etikettboken, Bokforlaget ON, 199B. Din guide till god etikett, leA Bokforlag, 199B. 87