DEN STORA FESTEN Sl<ai Aucldand! GMT Sedan 1 884
ar vM jordklot uppdelat i tidszoner, med utg~ngspunkt i Londonfororten Greenwich. TIden i lander oster om Greenwich anges som GMT plus tidsskillnaden. I Sverige ar den GMT + 1, vilket betyder atl klockan ar 13.00 hos oss nar den ar 1 2.00 i England. Platser vaster om Greenwich har tiden GMT minus tidsskillnaden. Halwags runt jordklotet mots tidszonema i den sf! kallade datumgransen, oster om Nya Zeeland. Alia tldszoner ViII du valja andra lander i din egen nedrakning till nyf!rsslaget kan du knappa dig fram till varldens alia tidszoner p~ Internetsajterna: www.timeanddate.com!y2k1first2000.html htlp:llnew.resfeber .se/timezones festligt jorden_ runt-knytis Millennieskiftet intraffar forst i Nya Zeeland. Det kommer att ske tolv timmar fore Sverige. Och da startar vi vart speciella "jorden runt-knytis" med en Hitt alkoholfri skai. Klockan 14- svensk tid ar det dags for Sydney, da ater vi en liten lammsallad med ett australiskt yin till. Sedan skalar och ater vi sma ratter fran olika lander anda fram till midnatt. Gasterna har tilldelats olika lander. De far sri fOr maten, men aven bidra med lite kunskap och kul tips. RECEPT: JACOB GRAY FOTO: PEPE NILSSON STYLIST: KATARINA ARONSSON Klocbn 14 Cheers Sydney GMT +11 PACIFIC RIM-SALLAD Denna ratt inleder jorden runtfesten. Det ar en limefrisk sallad som det passar bra med ett vitt vin till, se sid 69. FOR 8 PERSONER 8 lime, ca 21/2 dllimesaft 1 gron chilifrukt ev 1 tsk asiatisk fisksas 1 tsk soja 4 tsk rllsocker 800 9 putsad lammfile (alt kyckling- eller flaskfile) matolja till stekning 8 schalottenlokarlsticklokar 2 dl grovhackade myntablad 2 dl hackade rostade jordnotter salt, peppar GOR sA HAR: 1. Skar av det yttersta skalet av 3 limefrukter. Finstrimla skalet. Lagg det i en skal. 2. Dela samtliga lime och pressa ner saften. 3. Dela, kama ur och finstrimla chilin. Blanda chili, ev fisksas, soja och socker med limesaften. Ror om tills sockret har losts upp. 4. Krydda kottet med salt och peppar. Stek det sedan i het stekpanna i lite matolja i max 2 minuter pa varje sida. Lat det sedan vila ett par minuter. 5. Strimla loken fint. Skiva lammfilen tunt och lagg over i en skal. Hall over dressingen, loken, myntan och jordnottema. Salta och peppra. Blanda val. 6. Fordela salladen i portionsskalar och servera genast. 70