For alia? Ratten innehAlier varken gluten eller a
gg. Valj bred till som passar vid ev allergi. Vid laktosintolerans byter man ut smer mot olja. Kontrollera att inte buljongtarningarna innehAlier laid os. Ost som ar lag· rad mer an 3 mllnader, t ex parmesan, kan anvandas eftersom den ar praktiskt taget helt fri frAn laktos. Det har receptet passar ej vid mjelkproteinallergi. DEN STORA FESTEN Ordna egen karaoke VICKNINGSTIPS 6 z o ~ .... o CI) CI) ...J w a. w a. w ;2 CI) CI) .... o 0:: w OJ 0:: ;:: w ~ '" o « '" 6 0:: « .... ~ o z o z « r CI) CI) '" 0: w OJ CI) CI) CI) z o ':i ::;: Cl z w r w r .... « w OJ :; w CI) ;:: CI) a. Cl z '" Z t) :;: cii .... '" 6 z « 0:: CI) Z ...J w RISOTTO En vickningsratt for den som viII bjuda pa nagot annorlunda. Den smaksatts med marinerade tomater, basilika, parmesanost och sist men inte minst rikligt med kapris for saltans skull. Gor klar ratten i forvag och varm den fOrsiktigt i mikrovagsugn eller i en kastrull pa spisen. Till risotto anvands heist avorioris. FOR CA B PERSONER 1 stor gul 10k 1-2 vitloksklyftor 1-2 msk smor eller olja 5 dl avorioris (tex Risenta) 1 forpackning saffran (112 g) ca 12 dl vatten 3 buljongtarningar (t ex svamp) 1-2 dl vitt vin 1 00 9 marinerade, soltorkade tomater 1 kruka farsk basilika 112 dl kapris 2-3 dl riven parmesanost ev salt, grovmald svartpeppar GOR sA HAR: 1_ Skala och hacka gul 10k och vitlok. 2. Hetta upp smor eller olja i en stor kastrull. Lagg i 10k och ris. Fras alltsammans tills loken ar mjuk och riskornen genomskinliga. Blanda ner saffran. 3. Hetta upp vatten och lagg i buljongtarningarna. Spad riset med lite i taget av den heta buljongen och ror om val. Det ar viktigt att buljongen kokar in mellan varje spadning. Oka varmen en aning och tillsaU vinet, lite i taget, och lat det koka in. Fortsatt sedan som tidigare med den heta buljongen. 4. Berakna att riset ar klart efter 20-25 minuters kokning. Det ska vara kramigt och sjalva riskornen ska vara mjuka. Sa har langt kan risotton lagas i fOrvag. 5. Strimla tomaterna och grovhacka basilikabladen. Spara lite tomat och basilika till garnering och blanda ner resten, plus kapris och nyriven parmesanost i risotton. 6. Servera risotton rykande het med baguette, painriche eller liknande brod. ViII man forsvenska den har ratten kan man bjuda nagot kallskuret till, som rokt skinka eller kalkonbrost. Buffe 11 '1999 1 25 miljoner japaner kan inte ha fel! Karaoke ar hur roligt som heist. Sa har ocksa flugan aU sjunga idolernas slagdangor snabbt spritt sig over hela varlden. Att stalla till med karaoke pa hemmafesten ar ett oslagbart satt att fa igang gasterna. Forst viII ingen stalla sig upp, sedan far man banda loss mikrofonen ur gasternas hander. En till snalla . .. Riktiga karaokeutrustningar med video och alit ar ganska dyra att hyra. Ett billigt alternativ ar att kopa sarskilda karaokeskivor med latarna instrumentalt inspelade och med bifogat sanghafte. Skivorna finns att kopa pa valsorterade musikaffarer. Till var fest valde vi Frank Sinatras orhangen och Party Time Classics med lite modernare tongangar. WEBBTIPS www.vinsprit.se/Dryckomaten Har kan du hitta ratt Yin till maten och ratt mat till vinet. Dessutom kan man direkt fa reda pa om det rekommenderade vinet finns hemma i den narbelagna systembutiken. Man kan markera vilka smaker man sjalv tycker om och fa besked om vilka viner som passar den egna smakprofilen bast. Det finns ocksa ideer om god mat och tardiga forslag pa vinprovningar. AG BOCKER tilltugg Massor av goda smaratter som passar till en snaps bjuds det i boken Malort och polkagris. Stefan Bjur, som vi kanner fran Stefans enkla i Buffe, star bakom Goda snapsrecepten. Dessutom bjuds det pa tips for brannvinskryddning m.m. En liten trevlig bok som passar bra som ga-bort-present. TW Kyl rodvinet, varm det vita Rott Yin ska serveras rumstempererat, uppmanade man i Frankrike pa 1800-talet. Ett rad som har overlevt tva varldskrig, och som gor att vi i dag dricker vinet alldeles for varmt. Pa 1800-talet var namligen rumstemperaturen lika med 1 6-18 grader, medan dagens centralvarme har hojt den till over 20 grader. Har du dessutom gaster hemma och levande Ijus stiger varmen ytterligare, och vintemperaturen stiger snabbt med den. Alit medan de fiesta roda viner smakar bast runt 16-17 grader. Precis som de gamla fransmannen visste. Ett tips ar att, mot alia konventioner, lagga flaskorna i kylskapet en stund innan de serveras. En bra starttemperatur ligger runt 16 grader. For vita viner galler det omvanda problemet: attagradiga kylskap ar pa tok for kalla for att ge vinsmaken full utdelning. Klokt ar att ta fram flaskorna i tid sa att de hinner varmas till cirka 1 2 grader. Men som med alia rad: det ar du som bestammer vad som smakar bast. Da kan till och med vitt yin med nagra isbitar vara en riktig hojdare. RK 83