FORRATIEN Gravadlax enklaste enkla festratten Gra
vad lax kan varieras i det o3.l1dliga. Vi bjuder pa tre ratter med citrusgravad lax. En dillpesto serveras till tunna laxskivor med en sallad till. En lite kramigare la:xrora pa krispiga tortillasnittar som toppas med en klick lojrom ar en annan lattlagad forratt. Till sist en laxtapas som bestir av tre sma laxtilltugg. Riitterna kan forberedas i god tid och behover bara laggas upp precis fore serveringen. RECEPT: BERIT PAULSSON FOTO: LARS PAULSSON Planering Kop in laxen tre, fyra dagc festen. Frys laxen om den farsk. Den bOr ligga fryst i 48 tim mar. Tina IAngsamt over natten. Filea och gra en enligt receptet. Laxtapas Tidigt pa festdagen: Gor spetten, laxbollarna avokadolaxrullarna. Flirve alit under plast i kylen. Strax fore serveringen: Lagg upp spetten med s laxbollarna med lite sail a skar laxrullarna i bitar. Valj heist mittbiten nar du ska grava lax. Dela den i halvor utefter ryggbenet. LeU skinnet vara kvar men ta bort alia ben. Enklast gar det med en tang. Gnid in fisken med en salt- och sockerblandning och pressa over citron- eller limesaft. Lagg ihop fileerna, kottsida mot kottsida. Lat laxen ligga i kylen under plast i 1-2 dygn beroende pa hur tjock den ar, vand laxen nagra ganger. Gravlax med dillpesto Tidigt pa festdagen: Skar laxen i tunna skivor forvara i kylen under plaE Mixa dillpeston. Forbere< salladen. Strax fore serveringen: Lagg upp laxen och dro~ over sasen. Lagg pa sail CITRUSGRAVAD LAX FOR 8 PERSONER 1 kg lax (mellanbit) 4 msk salt 4 msk socker 2 tsk grovkrossad vitpeppar rivet skal och pressad saft av 1/2 citron eller 1 lime GaR sA HAR: 1. Dela laxen i halvor och skar bort ryggbenet. Ta bort alia ben. 2. Blanda salt, socker, peppar och citronskal. 30 3. Lagg laxen med skinnet nedat i en form. Stro saltblandningen over laxen. Pressa over citroneller limesaften. 4. Lagg ihop laxbitarna med kottsida mot kottsida. Tack med plast. 5. LA! laxen ligga i kylen i 1-2 dygn beroende pa hur tjocka fileerna ar. Vand laxen nagra ganger under gravningen. Hall bort saltlaken och forvara laxen i kylen. Drycklgravad lax: Gravad lax ar en ratt vi borde ha vanan inne att satta den perfekta drycken till, men helt latt ar det inte att matcha den traditionella .' hovmastarsasen. Ljust lagerol med medelstor beska och en nubbe dartill ar aldrig fel, sarskilt inte om den senare ar en gammal genever. En GewUrztraminer brukar klara skivan, men den stora smakfulltraffen prickar faktiskt en torr fino sherry in. Utan Laxrora pa tortillasnitta Tidigt pa festdagen: Gradda brodet, gor laxro Strax fore serveringen: Lagg upp laxroran pa brc och toppa med lojromme hovmastarsas blir det latta prova en Sauvignon Blanc Pinot Gris, eller halvtorra v Chenin Blanc fran Anjou-E eller Furmint fran Tokaj. Buffe 1