VARMRATTEN har en given plats p~ festen Oxfile Ox
file blir alitid gott oeh behover inte kranglas till. Burgundisk, asiatisk eller italiensk smak spelar ingen roll. Oavsett smakriktning kan man servera kottet nystekt oeh perfekt rosa till alia gaster samtidigt, utan att man behover sri i srekos med festkladerna pi. RECEPT: BERIT PAULSSON FOTO: LARS PAULSSON Oxfilebitar blir saftigast om man skar dem i tjocka skivor, ca 3 em ar lag om. Bryn dem hastigt i en het stekpanna sa att de bara far fargo Satt in kottet i kylen sa fort det har svalnat. Lagg pa eventuell smaksattning och stek kottet fardigt i ugnen precis fore serveringen, vid 58°C innertemperatur ar det rosa. Planering Fraga efter mittbiten da oxfilen ska skaras i tjocka skiv~r. Burgundisk oxfih! Forbered tidigt pa festdagen eller dagen fore: Bryn kottet. Laga svamproran och sasen. Skar och stek rotsakspytten. Strax fore serveringen: Lagg svamproran pa kottet. Varm pytten i ugnen. VarmhaJI pytten under folie medan kattet steks/varms i ugnen. Samtidigt varms sasen pa spisen. Asiatisk file med rls Forbered dagen fore: Bryn kottet och laga sasen. Tidigt pa festdagen: Forbered gronsakerna. Strax fore serveringen: Koka riset. Stek gronsakerna i ugnen. Varmhall dem under folie medan kottet steks i ugnen. Bre mango chutney pa kottet. Varm sasen. Getostgratinerad oxfile Farbered dagen fore eller tidigt pa festdagen: Bryn kottet. Forbered pestogratangen och lat potatisskivorna ligga i kallt vatten och gronsakerna i plast. Gradda ev gratangen. Skar oeh stek tomaterna. Lagg getosten pa kottet. En timme fore serveringen: Gradda eller varm pestogratangerna Varm haJ I under folie. Vid serveringen: Hoj ugnstemperaturen och varm/gratinera kattet. Dryck loxfile: I Australien backar man inte fOr en kraftig Chardonnay till biffen, men vad galler rott kott som oxfile hailer vi pa den gamla rodvinsregeln. Ren oxfile utan sas be hover dock inte ails sa kraftiga roda viner som vi kanske tror. Utga fran mindre strava, mjukt fruktiga och garna mogna viner och prova garna en Beaujolais cru. Annars ar det som vanligt tillbehoren och tillagningssattet som styr dryckesvalet. Mot itaJiensk Dolcetto och Barbera, spansk Rioja och Ribera del Duero, australisk Shiraz, kalifornisk Zinfandel, argentinsk Malbec, och Merfot och Cabernet fran Bordeaux och hela hela varlden. 36 Buffe 11 '1999