For alia? Viii man ha glutenlrit! kan man byta ut
vetemjolet i cr~pesreceptet mot samma mangd fin glutenlri mjolblandning. DESSERlTIPS ITALI ENSK TRI FLI VICKNINGSTIPS o ff l-' m a: UJ Iz ~ a. Q ::; :> UJ m a. z I UJ I< :::!: m < "" UJ :::!: :::!: z UJ o -< a: o <D Z m UJ UJ m u. Ia: ~ o u. Z m m 1i: o "" UJ <D m z < m m (!J o z ~ :::!: UJ J: ~ Im 6 z UJ "" J: IUJ m ::; <D < UJ m (!J a. ;::: u :> "" z Z en J: Z "" . o a: ~ UJ IUJ U UJ a: a: < CREPES MED ADELOST Crepes kan lagas i god tid fore festen. Kom bara ihAg att lagga en remsa smorgaspapper mellan varje nystekt crepe, sa gar det sedan latt att ta isar dem nar de ska fyllas. Den har vickningsratten kan serveras kall, men den kan ocksa bjudas varm genom att man hastigt gratinerar den med ost. FOR 8 PERSONER 1112 dl vetemjal 11/2 dl mjalk 1112 dl kalltvatten 3 agg 2 msk smar eller margarin 2 krm salt TILL STEKNING: smar eller margarin FYLLNING: 3 paprikor 1 mskolja 1 tsk oregano 1 krm salt, 1 krm svartpeppar ca 1 dl grana oliver med pimento 1 112 burk kesella gourmet a 250 9 1 bit adelost, ca 140 9 1 dl riven ost till gratinering GOR sA HAR: 1. Vispa samman mjol och mjolk till en slat smet. Tillsatt vatten och agg. Smalt matfettet och tillsatt det. Salta. 2. Hetta upp en crepepanna eller liten stekpanna och lagg i en klick matfett till den forsta graddningen. Hall pa ett tunt lager smet och gradda pA bada sidorna. 3. Lagg alia crepes i en hog med en remsa smorgaspapper mellan varje, sa gar det latt att ta isar dem nar de ska fyllas. 4. Dela, karna ur och strimla paprikorna. Stek dem mjuka i lite olja utan att de tar fargo Smaksatt med oregano, salt och peppar. Tillsatt de val avrunna olive rna. 5. Blanda kesella och mosad adelost. 6. Lagg lite paprikablandning och en klick adelostkesella pa varje crepe. 7. Vik ihop och fast med en tandpetare. Placera en oliv pa toppen. Sa har Ilmgt kan man forbereda. 8. Servera ratten kall eller stro pa ost och gratinera i 250°C 10-15 minuter. Buffa 11 ' 1999 En elegant Italieninspirerad dessert som pam inner om tiramisu. Latt syrlig mascarponekram bryter raffinerat mot kaffedrankta biskvismulor och frascha hallon. For 4 personer: Smula ca 100 9 minibiskvier (makroner) eller mandelbiskvier grovt i matberedare. Fordela ca halften i 4 glas. Hall pa 4 msk espressokaffe. Blanda 4 msk socker, 250 9 mascarpone och 2 dl matlagningsyoghurt till en kram. Varva 300-400 9 hallon med kramen i glasen. Stro over resten av kaksmulorna och pudra over kakao. Servera. TIpsl Du kan anvanda kaffepulver upplost i vatten i stallet for espresso. DEN STORA FESTEN For i i bade agg och mjolk. Oaremot kan desserten gCir8s helt glutenlri am man anvander rat! mandelbiskvier. 0 '1 ~·th(y·ti/lt'ft Maste man alltid ha med sig en present nar man ar bortbjuden? Om man ar bjuden till nagon forsta gangen ar det val trevligt att ha med sig blommor eller en liten present. Det racker ofta med nAgot symboliskt. Man kan saga att det ai'eln'omtanksam och alltid uppskattad gest, men det ar inte nodvandigt varenda gang man ar hembjuden till vanner. Tipsl Anpassa kladseln till festens karaktar. Det ar inte bra att forsoka overtraffa varden/vardparet. AG "Kaiie bHr vara svart som helvetet, starkt som dHden och sHtt som karleken. Ttlrkiskt ordsprd.k Inget it slumpen! ntH Erksell-Barker, festarrangltr och kokboksfltrfattare Det bo~ade med catering i musikbranschen. Hungriga musiker beh6vde god och vallagad mat. Titti Erksell-Barker startade cateringfirman Couscous. Fran catering till fest var klivet inte sA stort. Sattet att tanka ar ju ungefar detsamma. - Omtanken maste finnas dar, fest arrangoren ska g6ra det basta han eller hon formar. Oavsett niva, tycker Titti. Ingenting bor lamnas at slumpen nar man planerar en fest. Men omsorgerna ska vara sa val genomforda att gasterna inte marker av demo De ska bara ma bra. Hur ska man leva upp till det? Tittis tips §.r enkelt: "gor det du kan". Bjud eventuellt nAgot farre gaster an du kanske tankt dig fran borjan. Satsa pa kvalitet framf6r kvantitet. Hellre en riktigt omsorgsfullt lagad ratt an mAnga halvslarviga ratter. Vaga s§.tta din egen person som tydlig avsandare pa festen. Involvera gama dina gaster i dukning och i de sista forberedelserna i koket, det ar ett bra satt att skapa avslappnad stamning. Millennieskiftet lar bli st§.mningsfullt nog fOr Tittis de/. Det firas pa en gard pa landet med unga, gam la, en del djur samt eldar i stallet for fyrverkerier. 85