DEN STORA FESTEN Hall smakl6karna vid liv Vid lan
ga middagar med manga ratter serveras ofta en liten granite eller sorbet nanstans i mitten av maltiden. Forsta gang en kanns det lite ovant, men sed~n marker man hur frascht det ar. Det lockar fram ny aptit och fraschar upp smaklokarna. brterna hjalper till att latta upp och kan ha en lugnande effekt pa magen, viiket ocksa grappa anses ha. Normalt anvander man kanske citronmeliss eller mynta, men koriander och dragon kan man ocksa prova med. Sorbet ar lite slatare i konsistensen och nagot sotare, medan graniten inte ar sa sot och mer isig. Det ar viktigt att servera granite och sorbet i iskylda glas, heist kupade champagneglas med hog fot. Garnera med en skalstrimla, ett citronmelissblad eller liknande. o .... o !!:. en en z o ...J Z w <l. w <l. f w ~ w o II: ::::J ro z II: -< « z z « <l. ;:: ...J '0 en ~ '" '" « cii en .... o !!:. z o en en w I z « '" cr m C/) z o en en w I en .... w I C/) U:i en <l. ;:: (!) o :;: '" z Z .... '" z « z ~ ~ o t;; a ~ w (!j (!) a Vickningstips (!) o II: w m « :J w SILL-&POTATISMACKA Den har matiga mackan kan med fOrdel goras i ordning i god tid och forvaras kallt. DA blir brodet saftigt och gott av fyllningen. Garneringen gor man blixtsnabbt med lite majonnas och i fOrvag hackad graslok och radisa. FOR 8 PERSONER 3-4 runda kakor morkt brod smor eller lattmargarin FYLLNING: 5 kokta kalla potatisar 1 liten gullok 1 burk matjesillfileer a 200'g 11/2-2 dl creme fraiche' .~; 3 msk majonnas 1-2 krm pepparmix 1 dl hackad graslok GARNERING: ca 1 dl majonnas ca 112 dl hackad graslok 10 hackade radisor GOR sA HAR: 1. Borja med fyllningen. Skala och skar potatisen i ganska fina tarningar. Skala och finhacka loken. Lat sillen rinna av och hacka fileerna. Ror sam man creme fraiche och majonnas. Smaksatt med pepparmix. Blanda fOrsiktigt ner potatis, 10k, sill och graslok i creme fraiche-roran. 2. Bre matfett pa broden. Skar varje ovansida i 6 lika stora delar, sa blir det lattare att sedan skara igenom det fardiga fyllda brodet. 3. Fordela fyllningen jamnt pa undersidorna. Lagg pa de skurna oversidorna. Sa har langt kan mackorna goras i fOrvag. Sia da in dem i plastfolie och fOrvara dem kallt. 4. Dela broden. Klicka lite majonnas ovanpa varje del och stro pa graslok och radisor. Servera med svalt 01 eller porter. For alia? Det har receptet inneh;\lIer gluten, agg och mjalk. Glutenfritt brad finns i m;\nga butiker. Buffe 11 '1999 CITRUSGRANITE MED oRTER FOR 4-6 PERSONER 1 dl vatten 1 dl socker 2 dl lime- eller citronsaft (alt bade och) rivet skal av 1/2-1 lime eller citron hackade orter efter smak, tex citronmel iss och mynta 2 msk grappa eller marc GOR sA HAR: 1. Koka ihop vatten och socker. Lat svalna. 2. Hall i limesaft, det rivna skalet och de hackade orterna. Tillsatt spriten. 3. Stall in i frysen och ror med en ballongvisp nagon gang da och da medan det fryser. Ska bli ganska isigt. CHAMPAGNESORBET FOR 4-6 PERSONER 2 dl outspadd fladerblomssaft 1 dl vatten 1 msk glykos 2 dl champagne GOR sA HAR: 1. Varm saft och vatten. Ror ner glykosen sa att den loser sig i vattnet. Lat svalna. 2. Ror i champagnen och kor sedan massan i glassmaskin . "Jag fAr tacka alIa som hj~lpt till, sa flickan vid barndopet. Svenskt talesiitt Tack for senast Det ar alltid uppskattat att hora av sig till vardparet och tacka for festen. Ha med kamera och anvand det basta fotot fran kvallen till ett personligt tackkort. Det gjorde vi! Du behover transparent papper {finns i valsorterade pappers- och bokhandlarl, festfotografier, sax, klister och en svart tuschpenna. . .... Inkopsstallen Blii Station: 04-4--24-90 70 Boda Nova Hoganas keramik: 04-2-36 II 50 Duka: 08-204-061 Hemtex: 08-232800 Ikea: 04-76-8IO 00 Indiska: 08-6704-500 Percys pi Storgatan: 04-4--2094-20 Ahlens: 08-4-028000 99