VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
K OMP ASS VART ÄR VI PÅ VÄG? och veganer har ökat
från nio till tolv procent. Kunskapen om att allt fler, allt oftare, Allt fler forskningsrapporter bekräftar värdet av en ökad andel växtbaserat i resan mot ett hållbart matsystem. Livsmedelsindustrin ser stora investeringar och kategoritillväxt, restauranger och nya mattjänster väljer att profilera sig inom mat från växtriket, producenter ställer om. Skiftet är ett faktum. Bara mellan åren 2020 och 2021 har andelen ’köttätare’ i Sverige minskat från 65 till 52 procent. Det är personer som enbart anger att de äter protein i form av kött, fisk och fågel. Att jämföra med personer som också anger att de aktivt väljer vegetariskt någon eller några gånger i veckan, så kallade flexitarianer. Denna grupp har samtidigt ökat från 27 till 36 procent. Andelen vegetarianer 1 väljer växtbaserat räcker dock inte för att nå fram till människor. Vi behöver förstå vilka bakomliggande drivkrafter som finns, och vad människor upplever som svårt i såväl matlagning som val av livsmedel. Vi behöver fånga trender och skeenden, likväl som att ta hjälp av experter för att blicka framåt. Det har vi gjort i denna del av ICAs framtidsrapport, en kompass för växtbaserat. Som del i arbetet med att kartlägga riktningen för växtbaserat, har ICA dessutom krokat arm med kockduon Garba för att skapa exempel på den mat som människor vill äta, mat som också bidrar till en godare morgondag. 106
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER