VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
K OMP ASS 3. NÄRING GER BÄRING Konsumenter vill h
a koll på matens näringsinnehåll och efterfrågar näringsmärkningar på de växtbaserade alternativen. Näringsfokus är också en nyckel till det gröna för dem som föredrar kött, fisk och kyckling. “Fem om dan gör kroppen glad” är ett budskap som finns inpräntat i den svenska folksjälen. Sedan 1999 är Livsmedelsverkets kostråd specifikt att vuxna ska äta minst 500 gram frukt och grönt om dagen. Parallellt har det historiskt funnits ett återkommande ifrågasättande kring näringsrisker i ett helt växtbaserat ätande; Får vi då i oss tillräckligt med proteiner? 4 De som börjat inkludera växtbaserat i sin veckomeny, eller uttrycker nyfikenhet på detta, utgör i dag cirka hälften av befolkningen. Bland dem anger fyra av tio att ’få i sig tillräckligt med protein’ är viktigast för hälsan, när de väljer växtbaserat. Sex av tio i denna grupp efterfrågar en näringsmärkning på maten, för en tredjedel är det dessutom viktigt att produkten har höga näringsvärden. Intresset för näring i stort, inom hela befolkningen, framkommer tydligt. Tre av fyra vill få information om näringsinnehåll när de köper livsmedel. Bland flexitarianer är behovet ännu större. Under det senaste decenniet har mängder av nya livsmedel och varumärken introducerats på marknaden. Ofta som svar på ett ökat intresse för växtbaserade alternativ. När det kommer till dessa nya livsmedel råder samtidigt en hög okunskap – nära fyra av tio svarar att de inte vet huruvida de vegetariska kött-, fisk och kycklingsubstituten har för lite näringsämnen i sig. Koll på näring är viktigt för människor i Sverige, oavsett om de redan i dag inkluderar växtbaserat i sin kost eller om de enbart identifierar sig som köttätare. Bland de senare skulle ’tillräckligt med näring’ vara den näst viktigaste anledningen att gå över till växtbaserat. SPANING 2025: Framåt kan livsmedelsproducenter behöva gå längre än till produktionen och beskrivningen av maten, och även utforska och lyfta vilka råvaror och ingredienser som bidrar till en särskilt hög näringstäthet och näringsrikedom. 112
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER