Loading...
VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
S AMVERKAN OCH ÖPPEN INNO V A TION SAMVERKAN MED
FOKUS PÅ HÅLLBARA VÄRDEKEDJOR Kan bonden få betalt för hur mycket koldioxid som odlingen binder? Eller behöver vi utveckla en ny ärta som står emot klimatförändringarna eller helt enkelt smakar bättre? Ett nytt projekt ska ta reda på vad som krävs för att frigöra innovationskraften i matsystemet. DET NYA PROJEKTET BÄR namnet ”Fokus värdekedja – Livsmedelskedjan som utvecklingsarena för nya verktyg och ny organisationsmodell för samhandling”. Två värdekedjor inom växtbaserat analyseras. Ärtan är en av dem. – Det är tydligt att marknaden vill ha mer växtbaserat. Då kanske vi behöver utveckla nya ärtsorter som är mer motståndskraftiga och kan klara av klimatförändringar, nya odlingsförutsättningar och moderna smakprofiler. Att vi i dag importerar soja eller ärtisolat är onödigt. Vi borde kunna bygga upp den här näringen i Sverige. Det säger Marie Gidlund, verksamhetsansvarig på Sweden Food Arena (SFA) som ansvarar för projektet fram till 2025. – Vår styrka inom SFA är att vi samverkar inom hela livsmedelskedjan. Men för att ta vara på den styrkan måste vi lära oss mer om hur olika värdekedjor ser ut. Växtbaserat och sjömat har till exempel helt olika regelverk och förutsättningar för att lyckas. 56
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER