VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
SC ALE-UP MAJORITETEN BOLAG ÄR SMÅSKALIGA För att
kunna få en positiv effekt behöver hållbara alternativ nå många människor, men volymerna är ofta små precis som de flesta svenska jordbruksföretag är. I dag finns det, enligt Lantbruksregistrets definition, ungefär 63 000 lantbruk i Sverige, för 50 år sedan fanns mer än dubbelt så många. Ändå har produktionen inte minskat, eftersom gårdarna har blivit betydligt större. 2 Men verksamheterna är ändå att anses som små – i genomsnitt sysselsätter verksamheterna 1,5 personer per företag. 3 Även inom förädling av all typ av livsmedel är verksamheterna i regel småskaliga, med i snitt 10,7 anställda per företag.4 Samtidigt är avsaknaden av bolag med förädlingsmöjligheter en av de största utmaningarna inom de växtbaserade värdekedjorna. Även om det småskaliga har en attraktionskraft, kan det också vara ett hinder för att skapa fler växtbaserade alternativ som är prisvärda, smakrika, nyttiga och klimatmässigt hållbara. Det är dags att skala upp. Men hur? För småföretagare är trösklarna i regel många, och det är ingen slump att företag inom techvärlden skiljer mellan ”startup” och ”scaleup” för att beskriva sin situation och målbild. Klyftan däremellan är dock djup, och kallas ofta för ”dödens dal” (Valley of death) eftersom pengarna och ambitionerna sällan räcker hela vägen över stupet. Att växa och expandera kräver en helt annan typ av logistik, ekonomi, marknadsföring, personalfrågor, IT-system och produktion. I livsmedelsindustrin är situationen vid uppskalande inte sällan ännu mer komplicerad än till exempel för mjukvaruföretag, med tidskrävande regelverk, kostsamma certifieringar, tuffa hållbarhetsmål och svårbearbetade distributionskanaler. Inom primärproduktionen finns ännu fler aspekter att ta hänsyn till, som växtföljder och väderrisker. I ICAs samtal med branschexperter är det tydligt att det inte bara krävs mer forskning och innovation, utan även riskvilligt kapital och täta samverkansinitiativ mellan många olika aktörer för att lyckas på bred front. FÖRÄDLING FÖR FÖRÄNDRING Odlingsförutsättningar skiljer sig beroende på var i landet vi befinner oss, men på många håll har det svenska jordbruket goda möjligheter att producera mer av näringsrika grödor som kan gå direkt till slutkonsumenten istället för omvägen via djur eller export. Så hur kan olika aktörer stärka det svenska matsystemets förmåga att skala upp goda, hållbara initiativ? Sara Rosendahl är kategoriområdeschef, bland annat för färskt vegetariskt, på ICA. Hon pekar på en viktig utmaning för att lyckas: – Vi måste se till att öka förädlingsmöjligheterna i den svenska livsmedelskedjan. Många små aktörer gör fantastiska saker, men vi kan bara skapa ett hållbart matsystem ifall initiativen kan skalas upp. För att främja förädlingsförmågan och öka innovationstakten krävs såväl samverkan som stimulans. Ofta handlar det också om stora investeringar i maskiner och teknisk utrustning. Hur kan ICA ta en mer aktiv roll för att bidra? – ICA kan hjälpa till genom att vara mer aktiv genom hela näringskedjan ut till kund. I utvalda projekt kan vi stå garant för volymer för att sänka risken för producenten. Vi kan guida aktörer om hur de bäst lanserar på ICA utefter deras förutsättningar. Det kan också, menar Sara Rosendahl, handla om att gå in och dela data så att man tillsammans snabbare kan reagera på trender i siffrorna. – Vi arbetar mycket med att inspirera och 14
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER