VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
S AMVERKAN OCH ÖPPEN INNO V A TION I Sverige kan
en positiv förändring ske genom att öka andelen svenskproducerad, växtbaserad mat. För att nå dit efterlyser nu allt fler i matbranschen mer samarbete inom livsmedelskedjan. Och det behöver inte bara ske inom produktion och distribution. Ur ett svenskt perspektiv är det även inom forskning och innovation som stora skalfördelar kan komma fler aktörer till godo. Samverkan krävs för att dela erfarenheter, risker och kunskaper, samtidigt som det ger möjlighet att inkludera kunden på ett bättre sätt. Genom att exempelvis testa sina produkter i ett tidigt skede kan man säkerställa relevans innan kostnaderna drar iväg. Det ökar tryggheten i att våga förändra. Framförallt kan samverkan leda till mer pricksäker innovation, med livsmedel som möter kunder och hela värdekedjans behov bättre. Att livsmedelsindustrin bör jobba tillsammans med akademi, forskning och offentlig sektor låter med andra ord självklart, men det överskridande samarbetet är inte alltid enkelt att få till i praktiken. SAMLING FÖR GODA EXEMPEL Ofta finns det utmaningar i att samordna regionala projekt och initiativ för att få bäring över hela Sverige. Just det här har varit ambitionen med SAMLA, som leds av RISE Jordbruk och Livsmedel, och som efter projektets fyraåriga utgång nu mynnat ut i det bredare initiativet SAMLA Sverige. Det är en kraftsamling mellan regioner och innovationsstödjande aktörer (regionala och nationella) för att ge livsmedelsföretag i hela landet lika och enklare tillgång till den kunskap, kompetens och infrastruktur de behöver. Charlotte Eklund-Jonsson är verksamhetsansvarig och förklarar utgångspunkten. – Vi kan inte fortsätta i samma spår, med vattentäta skott mellan olika delar av kedjan eller med geografiska avgränsningar. Ofta ser vi varandra som motparter istället för medskapare. Vi behöver ett mindshift på det här området för att kunna gå fortare fram tillsammans. Regional förankring är helt avgörande för att förstå företagens behov, men i det företagsstödjande systemet i Sverige finns det en regionalisering som riskerar att bromsa innovation, menar hon. Många parallella, tidsbegränsade företagsutvecklingsprojekt pågår inom alla regioner och SAMLA ville skapa ett nätverk för att istället dela resurser och utvecklas tillsammans mot framtiden. – Projekt med kortsiktig regional finansiering når bara en viss grupp under en viss tid och är inte optimala för att få till utveckling på nationell nivå. Det behövs en mer långsiktig och sammankopplad bas att stå på. För dialog och nätverksbyggande krävs ett annat system än det vi har i dag. Vi vill vara en möjliggörare för detta. Charlotte Eklund-Jonsson menar att Sverige har enorm potential att visa vägen till ett hållbart livsmedelssystem, men också att landet är alldeles för litet för att vi ska fortsätta att konkurrera om tillgängliga resurser – medvetet eller omedvetet. – Vi behöver använda resurserna smartare och bli modigare genom att öppna upp för nya och bredare samarbeten. Tillsammans når vi längre och löser större utmaningar. SAMVERKAN HAR ALDRIG VARIT VIKTIGARE Vi blir med andra ord både bättre och starkare tillsammans, lyder analysen. Och experterna är eniga: det livsmedelssektorn behöver är starkare band och tätare dialog. Då kan mer robusta cirkulära system byggas, med mindre matsvinn, ökad innovationstakt och minskad osäkerhet. – Samverkan har aldrig varit så viktigt som nu. Vi behöver gå från ett linjärt till ett cirkulärt sätt att tänka. Då måste vi se till att 48
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER