VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
K OMP ASS HEJ EXPERT, PAULA FRÖSELL DIETIST OCH B
RAND MANAGER PÅ ICA – Viktigt för konsumenten är att tillsatserna är få. För även om produkter kan vara helt ”naturliga” eller ofarliga så finns en bild av att När människor i Sverige tänker på sin hälsa är det viktigt för dem att deras val av växtbaserade produkter inte är för processade – vad betyder det, vad är det man vill undvika? – Livsmedelstekniskt är all mat som på något sätt har hanterats faktiskt processad. Det kan vara så enkelt som en skalad och kokad potatis. Jag uppfattar det dock som att människor ser rena råvaror, alltså mat som är i sin enkla råvaruform, som oprocessade. Det kan vara råa eller tillagade ägg, grönsaker och rotfrukter. Men jag uppfattar också att produkter som inte är sammansatta med andra, trots att de faktiskt processats i någon form, också ses som oprocessade. Bulgur, quinoa och ris är exempel på detta. Kanske upplever somliga även att sammansatta produkter är oprocessade, exempelvis broccoliplättar, särskilt om de har satts samman i hemmet. processade produkter har många tillsatser med negativ effekt för kroppen. Tillsatser skrämmer för att E-nummer är väldigt anonymiserat och konsumenter vet inte vad det är för ”konstigt ämne”. Jag tror också att ju längre bort geografiskt en produkt är tillverkad, desto mer konstig kan den kännas, svenskt livsmedel uppfattas tryggt och bekant. Finns det processer i livsmedelsframställning som är särskilt positiva för hälsan? – Vissa processer, till exempel upphettning, kan göra att upptaget i kroppen underlättas. Man säger då att biotillgängligheten ökar. Det kan exempelvis vara vitamin A i morot som tillgängliggörs i större omfattning om moroten kokas med lite olja än om den äts rå. Snabb uppkokning kan också göra att en serie av kemiska processer sker, som i slutändan ökar biotillgängligheten av ett ämne. Groddning, jäsning och fermentering är också exempel på processer som tillgängliggör mineraler eller vitaminer. “Tillräckligt med näring” är också viktigt för människor, vad är det då för växtbaserade produkter man bör välja, och undvika? 122
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER