Loading...
VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
S AMVERKAN OCH ÖPPEN INNO V A TION VÄXTBONDEN: ”V
I MÅSTE VÅGA TESTA OSS FRAM” Sötlupin, gråärta och rapsprotein – det experimenteras för fullt på de svenska gårdarna. – Dagens lantbruk är inte så konservativt som många vill tro, säger Fredrik Andersson på Viby Sävgården utanför Arboga. Men det finns också hinder för utvecklingen av växtbaserade produkter. ATT UTVECKLA EN MARKNAD för nya typer av grödor blir lätt en moment 22-situation: det går inte att skala upp produktionen om det inte finns en tydlig marknad. Men det går inte heller att skapa en marknad om det inte finns tillgång på råvaran. Fredrik Andersson driver växtodlingsgården Viby Sävgården utanför Arboga i tredje generation. Bland annat producerar man här kvarnvete för Lantmännens Vetemjöl inom programmet Klimat & Natur, vilket innebär en extra hållbar process med fossilfria bränslen på gårdarna, klimatsmarta mineralgödsel, precisionsodling med GPS-teknik och anläggning av lärkrutor och blommande zoner på åkern. Även barnmatshavre, maltkorn och utsäde odlas på gården. – Vi jobbar ständigt på att förbättra jordarna. Därför använder vi oss mycket av frövallar, plöjningsfri jord och ett så slutet kretslopp som möjligt. 52
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER