VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
SC ALE-UP ÄRTAN ÄR RIK PÅ kolhydrater, protein, f
ibrer och vitaminer. Den är dessutom en bra kompis till jordarna när den fångar upp kväve i luften och transporterar det vidare ner i jorden. Mycket talar för ärtans potential att bli en ny superstjärna. Som en del av ICA Växa och den övergripande framtidsvisionen har ICA därför inlett ett samarbete tillsammans med Härryda Karlsson. Företaget har i över 100 års tid framförallt producerat korvar från svenskt kött i Härryda, som ligger mellan Göteborg och Borås. Sedan några år tillbaka driver företaget även dottervarumärket Peas of Heaven, som tillverkar veganska produkter på ärtprotein. Det är just expertisen på ärtan som lett fram till det nya samarbetet med ICA. En utmaning för produktionen är att ärterna hittills har tagit omvägen via utländsk förädling. De flesta av Peas of Heavens produkter tillverkas av gula ärter från Nederländerna. Men även i de fall tillverkningen sker med svensk råvara räknas produkterna alltså inte som svenska och får inte använda sig av den åtråvärda Från Sverige-märkningen, så länge råvaran inte är förädlad i Sverige. Julia Granung är produktutvecklare på Peas of Heaven. – Både vi och ICA har letat länge efter ett sätt att använda svensk råvara i Sverige. Genom en svensk förädlingsprocess kan vi utveckla något riktigt bra tillsammans. En framgångsrik första produkt kan lägga grunden för många fler. EN ANNAN TYP AV PROCESS Den första gemensamma satsningen är att försöka ta fram en vegansk ärtkorv som uppfyller alla krav på inhemsk produktion. En av de utmaningar som finns i värdekedjan för svenska baljväxter är avsaknaden av förädlingsmöjligheter. Här kommer företaget Foodhills och deras förädlingsprocess in i samarbetet. I deras anläggningar i skånska Bjuv pågår ständigt experiment för att utveckla en mer cirkulär och hållbar livsmedelsindustri, och ärtprotein är inget undantag. Bengt Persson är arbetande styrelseordförande i Foodhills. – I utlandet finns tekniken för att få fram ärtisolat genom en kemisk process som ger en proteinhalt på över 80 procent. Här på Foodhills har vi en speciell malningsteknik som vi hoppas kommer göra att vi kommer upp i 60 procent protein på mekanisk väg genom en speciell malningsteknik. Den svenska processen kostar uppskattningsvis en tiondel av den utländska, och vi på Foodhills bygger en ny produktionsanläggning för ändamålet, säger Bengt Persson och fortsätter: – Det här kommer att bli en svensk industri. Det behövs mer kapital och något år till av utveckling för att kunna skala upp ordentligt, men vi tror på att öka organiskt i takt med konsumenternas efterfrågan. Genom vårt arbetssätt med svenska gröna ärter skulle vi snart kunna accelerera produktionen ordentligt. FORSKARNA SÄGER SITT Att ta fram helt nya typer av livsmedel kräver förstås noggranna analyser. Därför har ingenjörerna på RISE Jordbruk och Livsmedel kopplats in i projektet som forsknings- och utvecklingspartner. Ingenjör Haris Hondo är en av dem som under hösten 2020 laborerat för att hitta rätt textur och egenskaper hos den efterlängtade ärtkorven. – När man får en ny proteinkälla är det omöjligt att veta hur den kommer att bete sig i en färdig produkt. Vår uppgift har varit att ta fram en korvsmet som bidrar till att 21
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER