VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING RAPPOR T SUMMERING RAPP
ORTSUMMERING Årets framtidsrapport tar avstamp i initiativet ICA Växa och dess målbild att öka andelen svenskproducerad, växtbaserad mat. För att skapa märkbar förändring måste fler samverka, och utveckling behöver grundas i konsumenters drivkrafter. Därför zoomar rapporten in på flera områden som på olika sätt blir vägvisare för framtiden. 1. VÄXA TILLSAMMANS, SCALE-UP Ökad konsumtion av växtbaserat bidrar till en hållbar omställning i matsystemet. Men utvecklingen skulle samtidigt kunna gå ännu fortare. Goda initiativ behöver skalas upp. För att öka innovationstakten och förutsättningar att skala upp, krävs såväl större förädlingsförmåga och samverkan som stimulans. För att lyckas behöver risker fördelas inom värdekedjan, exempelvis kan återförsäljare bidra genom att göra mer långsiktiga volymåtaganden. I många fall hindras utvecklingen av att en del i kedjan saknar kapacitet, framförhållning eller kapital. Med en tätare dialog i hela värdekejdan och ett tydligt uttryckt kundbehov kan rätt investeringar ske och nya innovationer nå snabbare fram till tallriken. Att samarbeta med konkurrenter var tidigare otänkbart, men i framtiden kan det bli allt mer nödvändigt. Vi kommer sannolikt se fler goda exempel på saminvesteringar i produktions- och förädlingsanläggningar som gynnar hela branschen. LOKALA EKOSYSTEM Genom att skapa förutsättningar för närhet och förståelse mellan producent och konsument kan samhället återskapa ett matsystem där andra värden än pris – exempelvis kvalitet, hållbarhet, klimatpåverkan och producentrelation – blir viktiga faktorer för konsumentens köpbeslut. Detta är också vad kunderna efterfrågar. Nästan hälften anger att de kommer handla mer svenskproducerat år 2025 än före pandemin 2020. Lokala ekosystem handlar också om att säkerställa att svenska och lokala producenter överlever och ges möjlighet att växa. Sådant fokus kan också bidra till mer varierat utbud i såväl fysisk butik som nätbutik, fler arbetstillfällen samt till att stärka lokala matkulturer. SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION För att minska matsystemets klimatavtryck och säkra en framtida hållbar matförsörjning, krävs samverkan och öppen innovation. Det behöver inte bara ske inom produktion och distribution, även inom forskning och innovation kan stora skalfördelar komma fler aktörer till godo. Det finns många projekt och initiativ på lokal och regional nivå som skulle kunna översättas till större satsningar. Samverkan krävs för att dela erfarenheter, risker och kunskaper, samtidigt som det ger fler möjligheter att inkludera konsumenten. Genom att testa sina produkter i ett tidigt skede kan relevans säkerställas innan kostnaderna drar iväg. Det ökar tryggheten i att våga förändra. Framförallt kan samverkan leda till mer pricksäker innovation, med livsmedel som bättre möter kunder och hela 6
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER