VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
S AMVERKAN OCH ÖPPEN INNO V A TION I STARTGROPARN
A FÖR NÅGOT NYTT Under de senaste åren har Fredrik Andersson, som även är ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse, märkt av en allt större efterfrågan på växtprotein och baljväxter. Därför experimenterar han i dag bland annat med att odla sötlupin och röda linser på gården. – Om det finns en marknad vill vi att det ska kunna erbjudas i Sverige. De här grödorna är bra för jorden och passar väl in i en varierad växtföljd. Fortsatt är volymerna små. Men Fredrik Andersson menar att vi står i startgroparna för något nytt. – Glappet är fortsatt stort inom förädlingskedjan och för att komma ner i pris måste vi hjälpas åt för att driva efterfrågan. Odlare måste naturligtvis våga experimentera med nya grödor, men det behövs volymer för att odlingen ska bli lönsam. Finns det ekonomiska förutsättningar kommer det att odlas. ÖDMJUKHET FÖR UTVECKLINGSTIDEN Att producera rena råvaror är inga problem, menar han. Dilemmat blir när konsumenterna vill ha högförädlade produkter, vilket ofta kräver kostsamma processer som ofta inte ens finns i Sverige. – Vi måste få igång hela livsmedelskedjan samtidigt som vi höjer konsumenternas kunskap, och där kan samarbetet mellan LRF och ICA vara en del av lösningen. Jag tror också att vi behöver ett gemensamt risktagande. Jag kan ta en risk med att ställa om odlingen ifall handlarna samtidigt tar en risk med att beställa större volymer. Samtidigt, menar Fredrik Andersson, får man vara ödmjuk inför det faktum att de produkter som finns på hyllan i dag ofta är resultatet av många års utveckling av odlingsteknik och växtförädling. NYGAMLA GRÖDOR PÅ FRAMMARSCH På frågan om vilka typer av grödor vi kan se mer av i framtiden är han öppen. – Vi kan odla många sorters bönor i Sverige, och vi kan bli bättre på nygamla grödor som gråärta och linser. Nu använder man även raps till proteinfraktion, vilket ger nya möjligheter att både framställa rapsolja och en proteinrik, förädlad rapsprodukt på samma gång. Det finns utrymme i växtföljden för de flesta lantbrukare, menar han. – Alla som har en spannmålsproduktion i dag skulle rent teoretiskt kunna få in baljväxter i växtföljden. Det handlar om att visa experimentlusta och testa sig fram. Dagens lantbruk är inte så konservativt som många vill tro – det sker väldigt mycket utveckling på gårdarna. Man kan börja med att prova i liten skala. Det gäller att alla drar sitt strå till stacken. LRF OCH ICA Lantbrukarnas Riksförbund är en intresse- och företagarorganisation med 137 000 medlemmar som arbetar för lönsamhet och attraktionskraft i det gröna näringslivet, det vill säga alla som brukar jorden och skogen. Sedan 2007 har LRF och ICA samarbetat för att tillsammans öka försäljningen av svenskproducerade varor. Först låg fokus på kött, chark och mejeri, men de senaste åren har en stor del av arbetet syftat till att främja hela den gröna näringen – inklusive en ökning av den svenska produktionen av frukt och grönsaker. lrf.se 53
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER