VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
K OMP ASS ÅRETS FRAMTIDSRÄTT: SVENSKA POTATISDUMP
LINGS I SKOGSSVAMPBULJONG DUMPLINGS 600 g nykokt, skalad mjölig potatis (vi använder gärna King Edward) 100 g färskost 3 äggulor Ca 2 dl vetemjöl 1 dl fint riven lagrad hårdost Salt (till kokningen av dumplings) Smör till stekning 1. Blanda potatis, färskost, hårdost och ägg till en smet och tillsätt sedan mjölet. Knåda för hand tills du har en deg som är fast och inte kladdar på fingrarna. 2. Mjöla en rengjord bänk och forma långa rullar á ca 2 cm i diameter. Skär rullarna i 3 cm långa stubbar. 3. Låt dem sedan ligga på en mjölad plåt och torka lätt i rumstemperatur i ca 40 minuter. 4. Precis innan servering: koka dumplings i väl saltat vatten i 2-3 minuter och lyft upp dem med en hålslev på en bricka eller tallrik, olja lätt så att de inte fastnar i varandra. BULJONG 200 g färsk svensk svamp, t ex Karl Johan (eller ca 100 g torkad svamp) 1,5 liter vatten 2 st färska vitlökar, eller 2 vitlöksklyftor 2 msk kryddblandning av: krossat fänkålsfrö, kummin och nymalen svartpeppar samt 2-3 mortlade korn kryddpeppar Ca ½ msk salt (smaka av medan du saltar) Vitvins- eller champagnevinäger 1. Ansa och skär svampen i bitar, lägg i kastrull och slå på vatten. Koka upp, tillsätt halverad färsk vitlök och sänk sedan värmen, tillsätt kryddor och låt sjuda i 1 timme. 2. Sila av buljongen. Plocka ut vitlöken, krossa klyftorna och lägg tillbaka dem i buljongen. Smaka av med salt och vinäger. GRÖNSAKER 200 g morötter, skurna i tärningar 1 gul lök, hackad i tärningar 200 g färsk svensk svamp (eller 100 g torkad blötlagd svensk svamp) 20 g färsk spenat (adderas innan servering) Smör att steka i 1. Hetta upp en stekpanna och stek grönsakerna i smör tills de har en gyllenbrun yta och är tillagade. Smaka av med salt. Vid servering 1. Koka upp buljongen. 2. Värm en panna på spisen och smält en klick smör. När smöret tystnat, stek dina dumplings gyllenbruna. 3. Lägg i spenaten i den varma buljongen. Lägg upp dumplings och grönsaker i djupa tallrikar och slå varm buljong över. GRÖNSAKER 132
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER