VÄXA TILLSAMMANS 1
VÄXA TILLSAMMANS FÖRORD
VÄXA TILLSAMMANS SUMMERING
VÄXA TILLSAMMANS RECAP ’MATREVOLUTIONEN'
VÄXA TILLSAMMANS VÄXA TILLSAMMANS:
VÄXA TILLSAMMANS - SCALE-UP
VÄXA TILLSAMMANS - FRÄMJA LOKALA EKOSYSTEM
VÄXA TILLSAMMANS - SAMVERKAN OCH ÖPPEN INNOVATION
VÄXA TILLSAMMANS KONSUMENTEN 2025
VÄXA TILLSAMMANS FRAMTIDSBRIEFEN – KOMPASS FÖR VÄX
TBASERAT
K OMP ASS RECEPT FÖR INSPIRATIONSSÖKAREN: SHAKSHU
KA MED KRÄMIG PUMPA SÅSEN 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor ½ dl olivolja ½ tsk malen spiskummin ½ tsk krossat fänkålsfrö ½ tsk paprikapulver ½ tsk malen koriander 1 tsk nymalen svartpeppar 1 tsk harissa eller sambal oelek 400 g hela skållade tomater på burk Salt 1. Hacka löken grovt och skiva vitlöken fint. Sjud den på svag värme i olivoljan, tills den är helt glansig och mjuk. Tillsätt då kryddorna och fräs en stund. 2. Krama sedan tomaterna ner i såsen utan att ta med juicen från burken. Spara den till en härlig sås en annan dag och använd eventuellt lite av den för att reglera såsens konsistens medan den kokar. 3. Koka såsen tills den är krämig (cirka 15 minuter) och smaka av med salt. KRÄMIG PUMPA OCH LAGRAD OST 200 g svensk pumpa, t ex hokkaido eller annan ’fast’ variant - delad på hälften och urtagen 2 msk olivolja Salt 4 st 4x4 cm-kuber med svensk hårdlagrad ost (vi använder gärna Almnäs tegel men Västerbotten eller din lokala ost funkar fint!) 1. Rosta pumpan i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter tills den har en rostad färg och är mjuk helt igenom. 2. Ta då ut den ur sitt skal med en sked och mosa ihop den till en krämig konsistens. 3. Lägg såsen i ugnsformar. Klicka i pumpan i den puttrande tomatsåsen och lägg en kub ost i varje pumpaklick. Baka av formarna i ca 5 minuter på 180 grader i ugnen. HEJ KOCKAR: MARION RINGBORG OCH LINN SÖDERSTRÖM Ni har skippat ägget, det som många tycker är svårast att överge, hur passar pumpan in i denna rätt? – Pumpan och osten ersätter helt ägget. Och ger det man får ut av det, textur och en rundare, mjukare smak. En animalisk produkt får vara med, osten, hur har ni resonerat? – Det finns något animaliskt i nästan allt vi äter varje dag. Det är väldigt djupt rotat i recept och matkultur. Men vi tror det går att förändra vanorna, och man kan hitta annat att ersätta dessa med som uppfyller det man vill åt i just den rätten. Med det sagt behöver vi inte alla bli helveganer i dag, och osten är svår att frångå även för oss, även om vi bara använder den i lite mängd. 145
VÄXA TILLSAMMANS KÄLLOR OCH NOTER